Younity logo

Peaceful Younity

Tyresö / Älta Yogacenter

Vad är yoga?

Praktiken

Ordet kan alltså ha en djupare innebörd än bara det vi gör fysiskt på mattan och betyder förening, att förenas. Yoga handlar om att finna balans, och är ett slags sökande efter mening. Om kroppen inte är i balans försvåras inre utveckling till högre medvetenhet. I en av yogans uråldriga texter, Patanjalis Yoga Sutras, står att läsa Yoga Chitta Vritti Nirodaha med definitionen att när vi är i ett tillstånd av yoga har sinnets rörelser stillat sig. Då är sinnet fyllt med tilltro och frid där oro, vrede och rädslor upphört.

Vägen till fridfullt sinne kan gå via meditation, andning, eller för vissa genom att få utmana sig fysiskt först, för att stillheten ska kunna infinna sig. Det finns många sätt att utöva yoga på liksom det finns flera yogatraditioner som givit upphov till olika discipliner samt benämningar på yogaklasser. Våra fysiska yogaklasser har sin grund i hathayogan där arbetet med att stilla sinnet och se tillvaron utan illusioner, börjar i och med den fysiska kroppen.

Yoga Citta Vritti Nirodha översätts ungefär till, när sinnets rörelser upphör är vi iett tillstånd av Yoga. Det handlar alltså om närvaro i nuet i kroppen. Att uppleva.

Det vi oftast möter i yoga är den fysiska aspekten av yogan, positioner i stående sittande eller liggande de s k Yoga asanas. Vanligt är också andningsfokus och andningsövningar Pranayama.

Filosofin

Yogan hos vilar på de filosofiska skrifterna Yoga Sutras och Hatha Yoga Pradipika. Yoga är konkret metodologi med tankar och råd om hur människor kan få syn på hur vi förhåller oss till oss själva och omgivningen. Om hur vi lämpligen ska leva för att känna oss fullt levande och fria från onödigt lidande. När vi använder kroppen, intergrerar andning, fokus och kroppskontroll så kan kropp, själ och sinne förenas. När vi även ser att vi hör ihop med allt annat runt oss och att vi är del av något större än oss själva. Intressant nog utmanas vi på liknande sätt idag som för tusentals år. Yoga är inte en religion. Det fins ingen gud som tillbeds eller heliga skrifter som ska följas. Tvärtom är yogafilosofin tillåtande och funktionell med förslag på hur du kan bli mer klarsynt. Yogan har traditionellt utövats tillsammans med Ayurveda, kunskapen om livet, där det gamla indiska läkesystemet har sin utgångspunkt i individens unika behov och förutsättningar.

Vad behöver du?

Fundera över vad du söker och behöver. Testa olika klasser för att uppleva vad som passar dig. Och det kan vara utmanande i början, då andning reducerar stress kan sätta igång känslostormar och utmana mentalt. Du kanske kommer i kontakt med obearbetad sorg eller känner större tacksamhet när du närmar dig själv. Var öppen och omfamna alla aspekter av dig själv på yogamattan. Och du behöver inte vara vig för att kunna börja yoga. Lika lite som du behöver vara vältränad för att börja träna på gym.

De flesta klasser erbjuds i Younitys studio.

Några klasser och kurser enbart livestreamade via Zoom.

Yogastudion

Ny större lokal från 10 Oktober 2022 med dubbelt så många platser.

Fullutrustad med props som t ex filtar, block, bälten, bolster av olika slag och mattor för den som vill låna. Det är en mötesplats och community där både du som nybörjare, nyfiken och van yogi kan få praktisera yoga, meditation och förenas genom livets utmaningar. Utan fasader eller prestation. Studion är också en plats där företag kan boka in workshops eller privatbokningar. Vill du hyra studion för egna workshops kontakta oss för prisförslag.

Boka